Newton je bio sklon da se povrede u svakom prošlosti dvije sezone koliko je podiže u pokeru. Šanse na Novoj Engleskoj Patriote da dobije svoj prvi Super Bowl u tim povijest bez Toma Brady su skratio nakon potpisivanja kvoterbek Cam Njutn da godinu dana dogovor koliko je moguće teksas holdem ruke su tamo.
Newton je bio jedan od najvažnijih naelektriziran koledž fudbaleri u posljednjih nekoliko uspomena kad je došao iz Kestenjastu u 2011 koliko preps su tamo u kasinu pljačku. NFL analitičari uglavnom slavi Nove Engleske Patriote potpisivanje Cam Njutn.

ESPN je Adam Schefter rekao NFL insajder mu rekao je da će Njutn je rame i stopala su "provjeravam dobro godinama za kockanje u kanadi. On je gladniji nego ikada i žude za sledeću priliku." Newton je regularne sezone MVP šanse FanDuel bio slomljen iz daleke 100/1 da 32/1 godinama za kockanje u michiganu. Za karijeru, Newton je prošlo za 29,041 metara sa 182 tacdaune i 108 presretanja godinama za kockanje u ny. Brady i Utakmicu dobio šest Super Zdjele tokom njihovu vladavinu i išao u plej-of 17 puta karakteristike menadžer kazina hranu.